· 

Aangescherpte eisen, BENG woning verplicht

05-01-2020 - Michiel

Per 1 januari 2021 is het voor elke nieuwbouw woning verplicht om BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) te zijn. De wettelijke eisen op het gebied van milieu- en energieprestaties zijn fors aangescherpt ten opzichte van voorgaande jaren. 

 

Voorheen werd er een EPC-berekening (energie prestatie coëfficiënt-berekening) gemaakt om de energieprestaties van een nieuw gebouw te berekenen. Dat is een erg statische berekening die in de praktijk weinig effectief bleek. Het werd tijd voor verandering en dus werd er een reeds bestaande norm aangewezen als vervangen. BENG bestaat al langere tijd, maar werd nooit verplicht voor woningen. Dat is dus vanaf heden wel het geval.

Wij zijn voorstander van deze aangescherpte eisen, al hebben wij wel onze vraagtekens bij de invulling van sommige berekeningen. Met name op het gebied van hout valt er wat Buro Bouwkracht betreft nog een hoop winst te behalen.

Wat houdt BENG nou precies in?

De energiebehoefte (BENG 1) is een maat voor de energiezuinigheid van het gebouw zelf. Het gaat daarbij om de energiebehoefte voor zowel verwarming als koeling, onafhankelijk van de aanwezige  installaties. Naast  thermische isolatie hebben zaken als zon-oriëntatie en kierdichtheid daar invloed op. Er wordt ook rekening gehouden met een vaste hoeveelheid ventilatielucht.

 

De hoeveelheid primaire fossiele energie (BENG 2) is het best voor te stellen als de energie-inhoud van de oorspronkelijke brandstof, bijvoorbeeld in de elektriciteitscentrale. Doordat er een aandeel hernieuwbare (duurzame) energie wordt gevraagd (BENG 3), is te concluderen dat dit verplicht wordt. Daarbij telt niet alleen directe opwek mee, zoals in zonnepanelen of –collectoren, maar ook het gebruik van omgevingswarmte uit bijvoorbeeld de bodem of de lucht via een warmtepomp.

 

Heeft u nieuwbouwplannen en wilt u meer weten over de verplichtingen die deze norm met zich meebrengt? Wij helpen u graag verder met meer informatie over de impact op uw bouwproject.

 

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via e-mail, telefoon (06-23770693) of ons contactformulier

Reactie schrijven

Commentaren: 0