· 

Duurzaam of circulair bouwen, kies voor houtskeletbouw

04-02-2021 - Michiel

Steeds meer bouwers komen tot de conclusie dat het traditionele bouwen niet erg duurzaam is. Beton heeft een enorme impact op onze omgeving en de middelen om beton te maken worden steeds schaarser. Eén ton beton veroorzaakt één ton CO². Beton is na water het meest gebruikte materiaal ter wereld. Jaarlijks wordt 30 miljard ton cement en beton geproduceerd, verantwoordelijk voor zo'n 5 tot 7 procent van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen zoals CO².

 

Daar waar betonproductie CO2 uitstoot, neemt een boom over zijn gehele levensduur een enorme hoeveelheid CO² op. Gisteren kopte Cobouw 'Boswetenschapper: ‘Bouwers kunnen het bos juist redden’. De kern van het verhaal van boswetenschapper Gert Jan Nabuurs? Er is voldoende hout om jaarlijks een miljoen huizen van hout te bouwen, zonder de bossen schade te doen. Sterker nog, het versterkt enkel de bossen waar (op juiste wijze) hout gekapt wordt. 

Wij specialiseren ons al sinds jaar en dag in het bouwen met hout. Het laatste jaar zijn we meer en meer bewust gaan inzetten op het gebruik van verantwoorde materialen waarvan de oorsprong te herleiden valt. We kunnen het als bouwwereld niet maken om voor onze nabestaanden de wereld te blijven beroven van allerlei kostbare grondstoffen puur voor eigen gewin.

 

De provincie Zeeland heeft in het Interprovinciaal Overleg aangekondigd in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dat wil zeggen, alle materialen moeten te recyclen zijn op een wijze die het milieu niet schaadt. Een mooie ambitie, maar daar moet wel aan bijgedragen worden door alle bouwers om die doelstelling ook haalbaar te maken.

Om die reden zet Buro Bouwkracht in 2021 volop in op duurzaamheid en ecologisch verantwoord bouwen in haar uitvoerende projecten. Het is niet de makkelijkste weg om te bewandelen, maar wij zien dat hier de toekomst van de bouwwereld ligt.

Wil jij jouw bouwproject ook zoveel mogelijk duurzaam vormgeven? Hecht je waarde aan het beperken van de impact van jouw bouwproject op de omringende natuur? Dan ben je bij Buro Bouwkracht aan het juiste adres!

We denken graag met je mee met ecologisch en duurzaam verantwoorde bouwmaterialen en een beperkte impact van de bouwplaats op de omgeving.

 

 

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via e-mail, telefoon (06-23770693) of ons contactformulier

Reactie schrijven

Commentaren: 0