· 

Inzetten op alleen zonnepanelen? Geen goed plan!

10-2-2021 - Michiel

Voor velen was de sneeuw die afgelopen dagen viel een welkome afwisseling. We hadden al lange tijd geen echte sneeuwbuien meer gehad en dus wordt er volop genoten van het moois dat onze natuur ons te bieden heeft.

De keerzijde van dit verhaal ondervindt men in buurland Duitsland, waar men nog veel meer zonnepanelen heeft liggen dan in Nederland. Door de enorme sneeuwval zijn veel zonnepanelen volledig onbruikbaar geworden en leveren geen enkele energie meer. Gecombineerd met een bijna windstille winterperiode waardoor windparken voor meer dan 60% van de tijd stilstaan is dat een forse klap voor de duurzaamheidsstrategie. 

Men moet nu, noodgedwongen, gas inkopen in Rusland en kolencentrales draaien op volle sterkte om het energienet overeind te houden. Niet bepaald wat men voor ogen had.

 

Daarnaast houdt het continu bouwen van zonneparken een enorme druk op de aanleg van nieuwe elektriciteitsnetwerken. De hoeveelheid opgewekte energie wordt op piekmomenten in de zomer zo hoog dat er enorme stabiliteitsrisico's ontstaan. 

Bouwend Nederland moet rekening gaan houden met extremere weersomstandigheden door het veranderende klimaat. Warmte, droogte, extreme koude en sneeuw gaan vaker het weerbeeld domineren. 

We zagen deze week in het nieuws van EditieNL hoe een zoveel mogelijk duurzaam gebouwd studentencomplex in Leiden te kampen had met enorme warmte en nu gratis voorzien werd van 500 energie slurpende airco's door DUWO de verhuurder van het pand. Wederom een voorbeeld van hoe het streven naar duurzaamheid kan doorslaan naar de verkeerde kant. 

 

Wij willen als bouwkundig adviesbureau meedenken over oplossingen waarbij deze scenario's ook goed te behappen blijven. We zien kansen om in te zetten op een mix van energiebronnen waarmee we in de toekomst stabiliteit en duurzaamheid hand in hand kunnen laten gaan.

Meer weten over onze visie op energie? Neem dan contact met ons op!

Reactie schrijven

Commentaren: 0